Η δεύτερη δεκαετία ebloko.gr

          …όχι σε 3 έως 7 ημέρες. Σήμερα !

Επί ένα χρόνο ακριβώς, η πρώτη σελίδα ebloko.gr παρέμεινε παγωμένη στην ανάρτηση «η πρώτη δεκαετία ebloko.gr» [έπεται στο τέλος]. Ένα χρόνο μετά ζωντάνεψε στη σημερινή της μορφή. Εξελίχθηκε δηλαδή σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με επικέντρωση  στα είδη σπιτιού και τα προσωπικά είδη. Τα είδη διατροφής και τα συναφή προς αυτά, βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα eblokomarket.gr, που εξακολουθεί να υποστηρίζει και να δίνει προτεραιότητα στα ελληνικά προϊόντα  αλλά που τώρα έχει  εν δυνάμει όλα τα γνωστά διαφημισμένα και προβεβλημένα προϊόντα ελλήνων και διεθνών παραγωγών ή κατασκευαστών.

Η ανάπτυξη του ebloko.gr ως eshop με προϊόντα πολλών κατηγοριών ακολουθεί το αρχικό σκεπτικό του εμπνευστή της, δηλαδή προτεραιότητα στα προϊόντα ελληνικής προέλευσης, προϊόντα τουλάχιστον αποδεκτής ποιότητας και πάνω, τιμές προσιτές βασισμένες στο πραγματικό κόστος.

Πλην των εγχώριων, εισάγονται προϊόντα από πολλές χώρες φροντίζοντας πάντα να ελέγχεται η ποιότητά τους και να επιτυγχάνονται  τιμές προσιτές στους χρήστες.

Το ebloko.gr  πραγματοποιεί πωλήσεις βασιζόμενο σε προαγορασμένα αποθέματα.  Ως προς αυτό - και όχι μόνο -  θέτει νέα δεδομένα στις ηλεκτρονικές αγορές καθόσον δεν είναι λίγα εκείνα τα eshops  που πρώτα λαμβάνουν την πληρωμή του χρήστη και μετά κάνουν την παραγγελία του προϊόντος στον προμηθευτή τους [κηδεία με ξένα κόλυβα δηλαδή], εξ ου και το διαδεδομένο «σε 3-7 ημέρες» που σε πάμπολλες περιπτώσεις μετατρέπεται σε «κάποτε».

Το ebloko.gr  διατηρεί φυσικό κατάστημα [εκθετήριο πωλητήριο] όπου μπορεί κανείς να κάνει τις αγορές του με φυσική παρουσία.   Άλλωστε, για ένα σχετικά μικρό αριθμό προϊόντων, η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη και επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση [αφορά είδη που η χρήση τους απαιτεί εκπαίδευση ή που η επίδειξή τους είναι αναγκαίο κριτήριο για τον χρήστη].

Στο ebloko.gr γίνεται προσπάθεια ώστε να προβάλλονται  τα προϊόντα με καλή απεικόνιση, κατατοπιστική περιγραφή και οδηγίες χρήσης [όπου απαιτείται]. Διαβάστε αυτά τα χαρακτηριστικά προσεκτικά πριν κάνετε την παραγγελία σας. Συγκρίνετε το προϊόν της επιλογής σας με παρόμοια άλλων ιστοσελίδων για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε αυτό που πραγματικά αναζητάτε.

Η εμπορική πολιτική του ebloko.gr  καθορίζει από μόνη της  χαμηλές τιμές πώλησης, που λογικά πρέπει στο σύνολό τους να είναι οι χαμηλότερες της αγοράς. Όταν πάντως θέλετε να συγκρίνετε τις τιμές πώλησης του ebloko.gr με αντίστοιχες άλλων eshops είναι απαραίτητο αφενός μεν να βεβαιωθείτε ότι συγκρίνετε προϊόντα με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά και αφετέρου ότι πρόκειται για τιμές με φπα [και φυσικά με έκδοση φορολογικού στοιχείου…]. Προσέξτε επίσης τη χρέωση εξόδων μεταφοράς γιατί σε μερικά eshops είναι τεχνηέντως φουσκωμένα ώστε να εμφανίζεται χαμηλότερη τιμή στο προϊόν και τελικά να αυξάνεται με την προσθήκη των εξόδων μεταφοράς.

Στην περίπτωση που υπάρχει  κόστος μεταφοράς αυτό είναι απόλυτα ευκρινές και πραγματικό. Είναι το κόστος που προβλέπεται από τη σύμβαση έργου με τη Γενική Ταχυδρομική.

Το ebloko.gr  δεν παρέχει τηλεφωνική εξυπηρέτηση και δεν δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες. Οι παραγγελίες και η εξυπηρέτηση πελατών γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Ο έλεγχος του προϊόντος που μόλις παραλάβατε από το ebloko.gr μέσω της Γενικής Ταχυδρομικής πρέπει να γίνει αμέσως [αυθημερόν]. Στην περίπτωση και μόνο που διαπιστώσετε φθορά ή βλάβη μπορείτε να επιστρέψετε το προϊόν. Για να γίνει αυτό πρέπει την ίδια ημέρα να ειδοποιήσετε τη Γενική Ταχυδρομική ώστε να το επιστρέψετε στο ebloko.gr  χωρίς χρέωση μεταφοράς [κανένας άλλος τρόπος επιστροφής δεν είναι αποδεκτός]. Η επιστροφή γίνεται αποδεκτή μόνο εφόσον το προϊόν παραδοθεί στη Γενική Ταχυδρομική με την συσκευασία που το παραλάβατε.

Σε κάθε περίπτωση επιστροφής [εφόσον αυτή πληροί τους παραπάνω όρους] το ebloko.gr σας επιστρέφει τα χρήματα τής αγοράς σας αμέσως, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών μεταφοράς [αν υπάρχουν]. Δεν παρέχεται δυνατότητα αντικατάστασης του προϊόντος με άλλο ίδιο ούτε με κάποιο διαφορετικό.  To ebloko.gr θέλει καθαρούς λογαριασμούς με πελάτες ευχαριστημένους.


Η ομάδα ανάπτυξης του  ebloko.gr καθημερινά προσπαθεί  να επιλέξει καινούργια προϊόντα με καλύτερη ποιότητα, καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη χρηστικότητα, γιατί οραματίζεται ένα ηλεκτρονικό υπερκατάστημα με ποικιλία, ποιότητα και τιμές προϊόντων που σε συνδυασμό με τα προϊόντα του eblokomarket θα μπορούν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του σπιτιού και της οικογένειας.,


Η πρώτη δεκαετία  ebloko.gr

Δια ταύτα:

 • Το ebloko.gr διακόπτει την πώληση προϊόντων ελλήνων παραγωγών. Εφεξής η πώληση τους γίνεται από την ιστοσελίδα balkanb.com [ήδη eblokomarket.gr] . Η πλατφόρμα balkanb [ήδη eblokomarket.gr] πέραν των προϊόντων των ελλήνων παραγωγών περιλαμβάνει το σύνολο των επώνυμων προϊόντων που συνήθως βρίσκει κανείς στις γνωστές αλυσίδες super markets.
 • To ebloko.gr συνεχίζει τη δραστηριότητά του ως παραγωγός προϊόντων ετικέτας «Πασσαβάς». 

Μια γρήγορη επισκόπηση σε ενικό αριθμό

Η δημιουργία της ιστοσελίδας ebloko.gr έγινε το 2009 σε συνθήκες που ακόμα οι περισσότεροι δεν υποψιάζονταν την επερχόμενη οικονομική κρίση. Λίγο μετά δημιουργήθηκε φυσικό εκθετήριο προϊόντων και κατάστημα πώλησης τους. Όλα αυτά με στόχο την ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας των προϊόντων [διατροφής κυρίως] που παράγονταν από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ανά την Ελλάδα αλλά που δεν είχαν καμία δυνατότητα να διαφημιστούν και να βγουν σε αγορές πέραν της τοπικής τους.

Το ebloko.gr είναι η πρώτη σοβαρή υλοποίηση προβολής των ελληνικών προϊόντων και η μόνη που επέζησε στο χρόνο.  Το λέω αυτό γιατί λίγο μετά και για μια πενταετία περίπου ξεφύτρωσαν δεκάδες «φορείς», «πρωτοβουλίες», και κινήσεις με σλόγκαν «χωρίς μεσάζοντες» που ψάρευαν στα θολά νερά της κρίσης με σημαία δήθεν τον πατριωτισμό [..της κονόμας].  Έσβησαν όλα γιατί τα περισσότερα πήγαν να κάνουν αρπαχτή και κάποια πιο λίγα  γιατί έπασχαν από αφελή πατριωτικό ρομαντισμό και πόρους συνάμα.

Σε εκείνη την περίοδο όλοι οι μεγαλομπακάληδες βιάστηκαν να βαφτίσουν «ελληνικά» [!] τα μαγαζιά τους κοτσάροντας άτσαλα, τις περισσότερες φορές, λογότυπα και ευτελίζοντας κατά κάποιο τρόπο το εθνικό σύμβολο – ελληνική σημαία [ένας μάλιστα, προφανώς στη βιασύνη του να προλάβει τους άλλους την έκανε copy paste από το ebloko.gr ! ].   Και επειδή βεβαίως όλοι αυτοί καταναλώνουν πολύ και ακριβό τηλεοπτικό χρόνο  βομβάρδισαν με τη συγκεκριμένη  κακογουστιά τα νοικοκυριά  πλασάροντας την «ελληνικότητά»  τους με εισαγόμενα τυριά, απορρυπαντικά, αλλαντικά, «προσφορές» δήθεν κι άλλες τέτοιες ομορφιές.

Με αυτά και με εκείνα το ebloko.gr επέζησε και συνεχίζει να κάνει μια μοναδική δουλειά, οι αρπακολατζήδες της κρίσης πήγαν σπίτι τους και οι μεγαλομπακάληδες έγιναν λιγότεροι και ισχυρότεροι.

Η σημερινή εικόνα του ebloko.gr σε χοντρές γραμμές

 • Χιλιάδες μικροί και μεσαίοι παραγωγοί προβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την ιστοσελίδα του ebloko.gr. Βασιμότατα εκτιμώ ότι πολλοί από αυτούς δίχως αυτή την προβολή θα είχαν τινάξει τα πέταλα και κάποιοι άλλοι απλώς θα βολόδερναν στη γειτονιά τους.
 • Κανείς ποτέ δεν πλήρωσε ούτε μισό ευρώ για την προβολή του. Ούτε καν τα έξοδα «δημιουργικού» [μακέτες κτλ]. Η προβολή ήταν πάντα δωρεάν.
 • Ελάχιστοι παραγωγοί όρισαν πραγματικά «τιμές παραγωγού» κατά την ανάρτηση των προϊόντων τους. Οι περισσότεροι είδαν το ebloko.gr σαν ευκαιρία να βάλουν τιμές εμπόρου και όχι παραγωγού.  Όταν όμως μέσα από την προβολή τους στην ιστοσελίδα ebloko.gr  τούς καμάκωνε ο μεγαλομπακάλης τότε κατέβαζαν τα βρακιά και τις τιμές μαζί.  Παινεύονταν μετά στο χωριό τους ότι  έβαλαν το προϊόντα τους στον Μπακαλορινόπουλο αλλά λίγο μετά τους έμεινε το καμάρι παρέα με την πέτσινη επιταγή.
 • Προσπάθησα εξαρχής να πείσω τους δωρεάν διαφημιζόμενους παραγωγούς ότι η μόνη τους «υποχρέωση» [ηθική βεβαίως] ήταν να αγοράζουν τις προμήθειες τους από τους άλλους παραγωγούς που προβάλλονταν στο ebloko.gr  ώστε αφενός μεν να παράγεται ένα έσοδο που θα μπορούσε να στηρίζει μέρος των λειτουργικών δαπανών του ebloko.gr αφετέρου δε, και κυρίως, να παράγεται ένας όγκος πωλήσεων μεταξύ τους ώστε οι ίδιοι να γίνονται ευκολότερα βιώσιμοι.  Αμ δε !
 • Σε όλα αυτά τα χρόνια [δέκα συναπτά] ούτε ένας παραγωγός δεν έκανε αγορά από τους άλλους παραγωγούς.  Ούτε καν για τα προσχήματα.  Θέλει ο καθένας να προβάλλει τα δικά του προϊόντα, να πουλιούνται μέσα από το ebloko.gr , να παίρνει τα λεφτά του και μετά να πηγαίνει βόλτα στα lidl [για παράδειγμα] και να τα ακουμπάει εκεί κανονικά [..ίσως γιατί στο ebloko.gr δεν θα βρει coca cola και Nescafe !].   Αυτός είναι ο έλληνας παραγωγός ή τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την προς το ebloko.gr συμπεριφορά του.
 • Ξέρω πολύ καλά ότι η γενίκευση μυρίζει φασισμό και μακριά από μένα.  Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι ούτε οι παραγωγοί είναι βγαλμένοι από ένα καλούπι, όμως εδώ υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Ατυχώς, αλλά υπάρχει. Οι εξηγήσεις πολλές αλλά δικαιολογία καμία. Αυτό καταλαβαίνω κι αυτό λέω.
 • Στο μεταξύ το ebloko.gr αναγκάστηκε να ασκεί δεύτερη δραστηριότητα προκειμένου να έχει τα απαραίτητα έσοδα ώστε πλην των άλλων να υποστηρίζει την ιστοσελίδα δωρεάν προβολής των ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους.
 • Αυτονόητα το ebloko.gr έχει αποκτήσει πελάτες / αγοραστές συνειδητοποιημένους ως προς το τί και από πού αγοράζουν.  Αλλά έχει αποκτήσει και λαθραναγνώστες. Αν και καμώνονται τους αδιάφορους, όλοι οι μεγαλομπακάληδες είναι τακτικοί «πελάτες» του ebloko.gr.  Καθημερινά επισκέπτονται την ιστοσελίδα, τσεκάρουν καινούργιους παραγωγούς και τους καμακώνουν κανονικά. Έχει πλέον γίνει κανόνας: Προϊόν που αναρτάται στην ιστοσελίδα ebloko.gr λίγο μετά βρίσκει θέση στα ράφια των μεγαλομπακάληδων.  Μερικά μάλιστα προϊόντα αυτής της αλίευσης έχουν ήδη γίνει ευθέως ανταγωνιστικά προς αντίστοιχα επώνυμων βιομηχανιών και ασφαλώς οι παραγωγοί τους [ήδη μικροβιομήχανοι κι όχι παραγωγοί στο κυνήγι της επιβίωσης] μάλλον δεν θέλουν να θυμούνται ποιος τους έβγαλε το κεφάλι στον ήλιο.
 • Η αφεντιά μου τώρα, ως παραγωγός, εξελίχτηκε λιγάκι όλα αυτά χρόνια.  Πλην των άλλων κατάφερα με την συνδρομή της τεχνολογίας και την αφοσίωση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να δημιουργήσω μια κάθετη μονάδα επεξεργασίας ελιάς που έδωσε προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Για παράδειγμα ήδη παράγεται ελαιόλαδο με τιμές δεικτών ποιότητας που μέχρι σήμερα ήταν θεωρητικές. Αν τάχα καλά με τα βραβεία και τα ρεκόρ γκίνες σίγουρα  κάτι θα μάζευα – αλλά δεν τάχω.
 • Στο μεταξύ στήθηκε στο ebloko.gr ένα πλήρες εργαστήριο αναλυτικής χημείας που τρέχει κάτω από την επιμέλεια του ΕΚΠΑ με εξαιρετικές δυνατότητες αναλύσεων δεικτών ποιότητας, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κτλ σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων διατροφής [και όχι μόνο].

Εύχομαι το 2021 να είναι Καλή, γενικώς και για όλους, Χρονιά αλλά και Καλή Παραγωγική Χρονιά για όλους τους έλληνες παραγωγούς.

Εύχομαι επίσης να δοθεί δωρεάν όχι μόνο το εμβόλιο για την Covid  [αν υπάρξει] αλλά και το «εμβόλιο» για τον υποσιτισμό χιλιάδων παιδιών και όχι μόνο [που σίγουρα υπάρχει σε αφθονία και λέγεται τροφή].

Τ. Βαρζακάκος ,      Γύθειο  12/12/2020

Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα
Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα σύγκρισης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.